Маркетинг за
търсачки

когато рекламирате, правете го правилно!

осъществи контакт

КАКВО Е КОПИРАЙТИНГ?

Онлайн маркетингът обхваща много сфери. Маркетингът за търсачките (SEM) е една неизменима и непренебрежима част от него. Онлайн маркетинговите стратегии включват проследяване на потребителя – откъде е дошъл, какво е търсили и гледал докато е на сайта Ви.

Всички тези параметри, съчетани със сериозна рекламна кампания и най-новите маркетингови стратегии и тенденции, гарантира, че сайтът Ви се радва не само на висока посещаемост, но и резултатност.

Какво точно представлява маркетингът за търсачки?

Рекламирането в търсачки (накратко SEA) се отнася до публикуването на реклами в страниците с резултати от търсене (SERP) на търсачки като Google, Bing или Yahoo! Рекламите се възпроизвеждат по предварително определени заявки за търсене – така наречените ключови думи. По този начин, ако потребител търси определен термин в търсачката, ще се покаже съответната реклама. Поради тази причина често се използва терминът „реклама по ключови думи“. Други термини са „реклами при търсене“ и „спонсорирани връзки“.

По българските ширини често рекламата в търсачки се отъждествява с маркетинг в търсачките (от англ. Search Engine Marketing, накратко SEM). Но това не е съвсем коректно, тъй като рекламата в търсачките е само част от SEM. Другата част или под-област е оптимизацията за търсачки (SEO), в която се прави опити за постигане на добро класиране в търсенията в Google въз основа на качеството на съдържанието на уеб сайта Ви. Тези класации се наричат още органични резултати от търсене.

Най-големият брой реклами при търсене са текстови. Но има и продуктови реклами, в които се показват изображения.

Текстовите реклами се показват над нормалните резултати от търсенето. Въпреки че са маркирани като платени реклами, много потребители не ги възприемат като такива. Поради изпъкналото си позициониране те привличат много внимание и много често потребителите кликват върху тях, преди дори да са прегледали останалите резултати.

Защо трябва да правите реклама в търсачки?

Интернет е първото място, към което се обръщат потребителите, когато става въпрос за намиране на продукти или услуги. Досега най-използваните приложения за този тип заявки са търсачките, особено Google.

С рекламата в търсачките имате възможност да поставите вашата компания на видно място в страниците с резултати от търсенето. Избирайки правилните ключови думи, можете да достигнете до потенциални клиенти, които търсят точно това, което предлагате. ВНИМАНИЕ! Лошо подбрани ключови думи и рекламни кампании могат да Ви костват много пари и да не донесат желаните или дори никакви резултати. Най-добре е, ако рекламни кампании за търсачки се правят от професионалисти. Дори това да Ви коства допълнителна такса към дигиталната агенция, ще ВИ гарантира много повече сигурни успехи, с по-малък бюджет.

Друго предимство на рекламата в търсачки е генерирането на незабавна видимост. За разлика от оптимизацията за търсачки (SEO), например, SEA е онлайн маркетингов метод, който има незабавен ефект. Веднага щом пуснете рекламата си, ще бъдете забелязани/намерени.

В допълнение, различните рекламни платформи ви предлагат възможност да насочите кампаниите си към конкретни потребителски групи с помощта на детайлно демографско, социално и други насочвания. Можете да провеждате кампании, които например да достигат само до хора в определен радиус. Това е особено полезно за малки бизнеси със стационарни клонове и без мрежа от или договори с куриери. Друга опция е да поставяте реклами само в моментите, когато Вашата целева аудитория е онлайн. Ако знаете, че потребителите, към които искате да се насочите, ще търсят Вашите продукти, докато са на работа, особено през седмицата, ще спестите пари, като не рекламирате през уикендите.

Как работи рекламата в търсачките?

Ако искате да позиционирате реклама в търсачките, първо трябва да се регистрирате в подходяща рекламна платформа, например Google Ads. Тук можете да създавате своите кампании и да планирате реклами. Една кампания обикновено се състои от няколко рекламни групи, които от своя страна съдържат няколко реклами. Можете да резервирате ключови думи, за които трябва да се показват Вашите реклами и да зададете максимална сума, която бихте платили за кликване върху рекламата за тази ключова дума. Вие указвате към коя целева страница (от англ. Landingpage) трябва да отиде потребителят след кликване върху рекламата. Също така, Вие задавате максимален дневен или месечен бюджет, който да не се надвишава. Когато определеният бюджет се изразходва, рекламата ВИ ще бъде спряна и вие ще бъдете уведомен.

От там нататък, рекламната платформа (за кратко търсачката) контролира на заден план коя реклама на коя позиция се показва. С Google Ads и повечето други платформи се провежда търг за всяка заявка за търсене, отправена към търсачката. Всички рекламодатели, които са резервирали търсената ключова дума, се конкурират един срещу друг, въз основа на цената, която сте посочили като желана от Вас.

Кой печели, не зависи обаче само от цената, предложена за ключовата дума. Фактори като качеството и релевантноста на посочената целева страница или предишното поведение на потребителите, кликнали върху рекламата, също се вземат предвид. Ако потребителите са останали само за кратко на целевата страница в миналото или веднага са се върнали към резултатите от търсенето, изглежда целевата страница не съответства на заявката за търсене. Страницата не е подходяща за ключовата дума и съответно ще загуби търга.

За да се представят добре кампаниите Ви, рекламните Ви текстове, целевата Ви страница и резервираните ключови думи трябва да съвпадат перфектно. Колкото по-подходящи са тези елементи, толкова по-ниска е цената на кликване, която трябва да платите.

ИМАТЕ ОЩЕ ВЪПРОСИ – НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ ДА НИ ПОТЪРСИТЕ.

С удоволствие ще поговори мс Вас, за Вашето дигитално бъдеще!